Jag har återuppväckt ett gammalt projekt: math-chat. Det är precis så enkelt som det låter. En chatt som man kan skriva matematiska symboler i.

Anledningen till att jag återuppväckte projektet är att jag ville lära mig mer om hur man bygger distribuerade webbtjänster. Jag gick nyligen kursen distribuerade system och jobbade där med gruppkommunikation i form av middleware. Det var mycket intressant men jag ville lära mig mer om hur man gör i praktiken då man implementerar såna här saker för, så jag började kolla på socket.io. Sen insåg jag att jag ju hade ett gammalt projekt som bara väntade på att uppgraderas till modernare teknik! :)

Jag har inte kommit så långt ännu, men det är riktigt roligt! För att testa att allting faktiskt fungerar “på riktigt” har jag lagt till en subdomän här: math-chat.jern.me. Det är fritt fram att gå in och testa för den som vill! Än så länge är funktionaliteten väldigt begränsad så förvänta er inte för mycket.

  • Meddelanden sparas inte (tänk IRC). Stänger du fönstret så är de borta nästa gång du öppnar chatten.
  • Ingen inloggning. Du väljer ett användarnamn men inget hindrar att två användare har samma namn.

Det som är speciellt med den här chatten är alltså att det går att skriva matematiska symboler med hjälp av MathQuill. För att gå in i (eller ut ur) matematikläget skriver du $ (alltså ett dollartecken). Matematikläget ser ut som en mindre textruta inuti den vanliga och fungerar rätt så intuitivt. Vanliga matematiska operatorer ser ut som man väntar sig. (Testa t.ex. skriva 1+2-3*4/5 och se vad som händer.)

Tyvärr finns ju inte alla fina symboler på ett vanligt tangentbord, men förtvivla icke! Med hjälp av LaTeX går det att skriva nästan vad som helst. Hemligheten är att börja med \ och sen skriva kommandot för den symbol man vill ha. (Kolla den här listan med vanliga symboler och deras LaTeX-kommandon.) Testa t.ex. skriva \pi/2, det borde se ut ungefär så här: \(\frac{\pi}{2}\). Rotformeln? Testa det här: x=-b\pm\sqrt tryck nu på space för att skilja kvadratroten \sqrt från b som ska vara inne i kvadratroten. Fortsätt genom att skriva b^2-4ac. Håll in shift och stega tillbaka så att hela den blivande täljaren markeras, sen skriver du /2a.

Resultatet borde bli så här: \[x=\frac{-b\pm \sqrt{b^2-4ac}}{2a}.\]