Den här veckan har vi haft väldigt omväxlande väder. Det vill helt enkelt inte bestämma sig. På fredagen växlade det mellan soligt, varmt och svettigt; och mulet, kallt och blåsigt minst fem gånger på vägen hem från jobbet. Tidigare under dagen hade vi haft ösregn…

Jag klagar inte egentligen, det är ganska skönt att slippa det där äckligt klibbiga vädret med över 22 ℃, men det är lite svårt att veta hur man ska klä sig ibland på morgonen. Till skillnad från många tidigare år så spelar vädret inte så stor roll då jag väl kommer till jobbet. Jag trivs riktigt bra med det hittills faktiskt, kanske för att jag ändå cyklar både till och från jobbet och hinner med någon hundpromenad utöver det.

Då det är fint väder passar vi också på att gå lite längre promenader på veckosluten. Nu senast gick vi ner till älvdalen och åt morgonmål.

Lugnt och fint vid älven på morgonen.

Datorupgradering

Det jag egentligen tänkte skriva om var inte vädret, utan att jag håller på att uppgradera datorn. Jag har köpt nytt moderkort, processor och RAM men alla delar har inte hunnit komma ännu så det finns inte så mycket att skriva. Orsaken till uppgraderingen är helt enkelt att datorn börjar kännas gammal. Den fungerar ännu utmärkt men det finns inga marginaler och jag pressar den ofta till gränsen för vad den klarar. Den har trots allt hängt med sen 2011 med bara en uppgradering tidigare (en SSD-hårddisk). Med tanke på mina studier och på att det alldeles nyss kom ut nya processorer så tyckte jag att det var dags.

Lite Linux nyheter kan jag ju också passa på att nämna: i tisdags släpptes senaste versionen av Fedora, som är den linuxdistribution som jag använder. Jag uppgraderade på fredagen och det gick faktiskt riktigt smidigt. Ibland brukar det kunna bli problem med något gammal program som har bytts ut mot någonting annat i den nya versionen, eller inställningar som inte fungerar med de nya versionerna.

Fedora 26Fedora 26

En anledning till att det gick så smidigt är att Fedora har satsat mycket på att göra uppgraderingarna pålitliga bl.a. genom att införa ett uppgraderingsläge. Det är samma tanke som i Windows då man måste starta om datorn och sen vänta på att uppdateringarna installeras. Uppgraderingsläget innebär att nästan inga andra program kör medan uppgraderingen görs och sålunda kan de inte störa den heller.

Tidigare har det inte funnits så stort intresse för uppgraderingsprocessen eftersom de flesta har föredragit att helt enkelt installera om datorn med den nya versionen och på så sätt samtidigt få börja från “rent bord”.

Byråkratin

En av dem jag jobbar för i sommar har en mapp med etiketten “Byråkrati”. Jag gillar tanken på att kunna stoppa undan all byråkrati i en mapp och låta den tyna bort där. Tyvärr fungerar det inte riktigt så enkelt.

Vissa saker tar så otroligt lång tid att ordna. Jag jobbar ju som sommarentreprenör nu och för det behöver jag ansöka om F-skatt. Redan i maj insåg jag att jag nog kommer behöva ett svenskt id-kort för att allt ska gå så smidigt som möjligt, så jag ansökte om ett. Det dröjde några veckor men jag fick mitt id-kort till sist, med e-legitimation dessutom.

Det där med e-legitimation var jag väldigt glad åt först för med en sån borde det gå att ansöka om F-skatt direkt på skatteverkets hemsida. Riktigt så enkelt var det dock inte. Man måste nämligen ha en kortläsare för att kunna använda e-legitimationen… Nå, på skatteverket finns det kortläsare och kunddatorer, så jag gick dit och försökte. Det gick inte alls, kortläsaren tyckte att kortet hade en okänd utgivare. Personalen förstod inte heller vad som var fel, men de var å andra sidan inte heller säkra på att det alls skulle gå att anvsöka om F-skatt där…

Jag övervägde ett slag om jag bara skulle printa ut en vanlig pappersblankett och få allt undanstökat, men skatteverket hotade med att det tar längre tid och dessutom kostar mer om man ansöker den vägen, så jag valde följande alternativ. Med ett svenskt id-kort borde det gå enkelt att skaffa mobilt bankID.

Mobilt bankID

Mobilt bankID verkar vara nyckelt till hela det svenska samhället. Allting böjar fungera så fort du har ett. Du kan logga in var som helst, skaffa e-brevlåda, bankkonto eller skriva under avtal elektroniskt så fort du har ett mobilt bankID.

BankID Nyckeln till det svenska samhället.

I normala fall skaffar du det genom att knalla in på bankkontoret och visa upp ditt id-kort för någon som sedan ger dig en aktiveringskod. Tyvärr har inte Ålandsbanken något kontor i Umeå, så att gå till kontoret var uteslutet från böjan. Ålandsbanken gick inte heller med på någon annan lösning så jag började se mig om efter en annan bank eftersom jag annars också inte var helt nöjd med Ålandsbanken.

Den första banken jag gick till behövde hela en och en halv vecka på sig för att gå igenom min ansökan och ringa upp för att boka ett möte. Ett par dagar efter att jag hade lämnat in ansökan tröttnade jag på att vänta och började kolla på Icabanken istället. De har inga kontor alls. Hur kan en sån bank fungera? Och hur gör de för att aktivera mobilt bankID?

De använder sig av personliga brev istället, så att postombudet kontrollerar id-kortet! Genialt! Efter några dagar hade jag fått både bankkonto, kort och mobilt bankID, helt utan bankkontor!

Jag lyckades direkt ansöka om F-skatt, skaffa e-brevlåda och välja pensionsförsäkring med mitt mobila bankID. Ett sånt flyt!

Sen tog det tvärstopp igen. Eftersom jag är invandrare här så vill skatteverket ha ett intyg på att jag inte har skatteskulder i Finland innan de ger mig F-skatt. Sånt går inte att fixa med mobilt bankID och Finland har inte kommit så långt med sin e-brevlådelösning än så nu får jag vackert vänta på att intyget kommer med posten.

PS. Jag visade en kodtabell för en av mina kolleger, alltså en sån som man använder för att logga in på nätbankerna i Finland. Han påstod att han faktiskt har sett en sån förr… på 90-talet! :D