För ungefär två veckor sedan flyttade vi från Umedalen till Vännäsby (OBS! inte Vännäs, det är tydligen viktigt att inte blanda :)). Vi bor nu i en gammal villa som har byggts om till tre lägenheter. I och med flytten blev jag tvungen att ta servern offline ett tag, men nu är den tillbaka online igen! (Hör jag någon hurra?) Också min vanliga dator har varit offline ett litet tag för uppgraderingar.

Förutom flytten har det gått mycket tid till sommarjobben så här på slutrakan, men nu har jag två veckor semester innan det är dags för mer studier igen. De första semesterdagarna har gått åt till att packa upp, städa och fixa allt möjligt som behöver fixas då man har flyttat. Dessutom har jag installerat om datorn på en ny och större SSD, som jag tidigare i sommar använde på jobbet. Innan det hade jag uppgraderat moderkortet, processorn och minnet.

Den nya processorn är en Ryzen 5 1600 som med sina sex kärnor klarar av tolv trådar samtidigt, vilket gör den bra på att t.ex. kompilera stora program snabbt eller helt enkelt göra flera saker samtidigt. Det nya minnet är 16 GB DDR4, dubbelt så mycket som jag hade tidigare. Jag övervägde att köpa 32 GB, men med tanke på prisutvecklingen kändes det dumt att köpa det nu direkt, det går alltid att lägga till mer senare…

Ryzen 5 1600Ryzen 5 1600 har sex kärnor och tolv trådar.

Som jag nämnde i ett tidigare inlägg byggde jag den här datorn hösten 2011, så det var på tiden med lite uppgraderingar. Några gamla delar finns ännu kvar: strömkällan, lådan och grafikkortet (skärmen och musen är också samma som 2011 om man vill räkna med dem). Min plan är att köpa två grafikkort senare i höst och göra så att både jag och Jennifer kan använda datorn samtidigt, med varsin skärm, tangentbord och mus. Men innan jag gör det ska jag testa med några gamla grafikkort för att se hur det fungerar.

Raspberry pi 3 som server

Om någon har glömt, eller ve och fasa missat det helt, så använder jag alltså en Raspberry pi 3 som server. Jag är rätt imponerad över vad den klarar av faktiskt. Just nu använder jag den för att

  • synkronisera/göra backup på filer med hjälp av syncthing
  • publicera den här hemsidan/bloggen, och
  • driva min egen privata github-klon med hjälp av gogs.